HAYATA KAST, PEK KÖTÜ VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI
Madde 162
Hayata kast, ne demektir?
-Eşlerden birinin, diğerinin hayatına kast etmesi demektir. Bunun için, öldürmek gayesine yönelmek yeterlidir. Mesela, eşlerden birinin, diğerini herhangi bir şekilde öldürmeye teşebbüs etmesi veya intihar vasıtaları sağlamak suretiyle intihara teşvik etmesi, hayata kasttır. Ancak, hayata kast ettiği ileri sürülen eşin ayırt etme gücüne sahip (mümeyyiz) olması, yani davranış yeteneğinden yoksun olmaması şarttır.
Pek kötü ne demektir?
-Pek kötü davranış, eşe yapılan eziyetler, kişisel ve ruhsal sağlığını tehlikeye sokacak davranışlar gibi davranışlardır.
Pek kötü davranış sayılan birkaç örnek verir misiniz?
-Kocanın, karısını devamlı surette tahkir edip, dövmesi ve yaralaması; hürriyetini tahdid etmesi, cinsi sapık olması, mesela, karısı ile ters yoldan cinsi ilişkide bulunmak (livata) istemesi, karısının vücudunda sigara söndürmesi, cinsi ilişkinin zararlı olduğu hallerde (mesela, kalp ve göğüs hastalıklarında) eşini cinsi ilişkide bulunmaya zorlaması pek fena muamelelerdendir.
Onur kırıcı davranış ne demektir?
-Taraflardan birinin, diğerinin doğrudan doğruya şahsına yönelttiği özel ağırlığı ve niteliği olan hareketlerdir. Mesela, eşi, evlendikleri zaman bakire olduğu halde, aksini iddia ederek sağda-solda eşinin zifaf gecesi bakire çıkmadığını söyleyen kocanın bu davranışı, karının namus ve şerefini ihlal etmektir.
*Pek kötü veya onur kırıcı davranış kusura dayanan boşanma sebebidir.
*Bu tür davranışlarda bulunan eşin ayırt etme gücüne sahip olması gerekir.
*Boşanma sebebi olarak ileri sürülen davranışın, diğer eşin kışkırtması (tahriki) veya kızgınlık (hiddet) anında yapılmış olması, kusuru ya tamamen ortadan kaldırır ya da hafifletir ve bu durumda boşanma sebebi olmaz.
Dava nerede ve ne zaman açılır?
-Eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer Aile Mahkemesinde açılır. (TMK. m. 168)
*Davanın, boşanma sebebinin öğrenildiği günden itibaren 6 ay ve her halde boşanma sebebinin doğuşundan itibaren 5 sene içinde açılması gerekir, (TMK. m. 162/II)
*Bu süre geçtikten sonra açılan dava dinlenmez